Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ : 10 NEA ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Κατά τη 14η συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις 2-6-2011 ο Περιφερειάρχης Αττικής κος Σγουρός και ο διορισμένος εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στην αποκεντρωμένη διοίκηση κος Λιακόπουλος ανακοίνωσαν το περιφερειακό σχεδιασμό της Κυβέρνησης , που προβλέπει για τη περιοχή μας  τη λειτουργία 10 εργοστασίων και ενός ΧΥΤΑ, που θα διαχειρίζονται το 85% των απορριμμάτων της Αττικής, δηλαδή 1,5 εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Συγκεκριμένα ήδη λειτουργούν:
- ΧΥΤΑ Φυλής
-Εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης- κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ)
-Εργοστάσιο καύσης νοσοκομειακών αποβλήτων και αποθήκες φύλαξης της τοξικής  τέφρας
-Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
- Δύο μονάδες  επεξεργασίας στραγγισμάτων
-Κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών (ΚΔΑΥ)
Και προβλέπεται να κατασκευαστούν ακόμα σύμφωνα με τα περιφερειακό σχεδιασμό
-Εργοστάσιο κομποστοποίησης δυναμικότητας 80.000 τόνων ανά έτος
-Μονάδα λειοτεμαχισμού ογκωδών
-Δύο εργοστάσια μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας δυναμικότητας 700.000 και 400.000 τόνων ανά έτος αντίστοιχα.
     Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ο κος Λιακόπουλος  έθεσε θέμα και για την «αξιοποίηση» των νταμαριών της περιοχής, χωρίς να εξειδικεύσει ποια ακριβώς θα είναι η δήθεν αξιοποίηση. Όπως όμως γνωρίζουμε στο περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται επίσης η χρησιμοποίηση του ΝΤΑΜΑΡΙΟΥ του ΜΟΥΣΑΜΑ ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων.
           Μετά από 60 χρόνια υποβάθμισης της περιοχής μας με χωματερές και εργοστάσια, η εκλεγμένη περιφέρεια Αττικής αντί να σταματήσει οριστικά ή έστω να μειώσει  τη ρύπανση της περιοχής μας , προσπαθεί να την εντείνει ακόμα περισσότερο με την εγκατάσταση ακόμα 4 εργοστασίων, πέραν των ήδη υπαρχόντων.
        Και όλη αυτή η ρυπογόνος δραστηριότητα προβλέπεται εν τέλει να δοθεί σε ιδιώτες με ενδεχόμενο αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη και να χαθούν οι θέσεις εργασίας αυτών που εργάζονται σήμερα στο ΧΥΤΑ, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι το όλο σχέδιο υποβάθμισης της περιοχής θα ωφελήσει μόνο εργολάβους.
             Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ενώ η Αντιπεριφερειάρχης κα Δήμου είχε μοναδική ευκαιρία να στηρίξει το τόπο που κατοικεί προωθώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έπραξε όπως τόσα χρόνια είναι συνηθισμένη να πράττει Στήριξε το περιφερειακό σχεδιασμό όπως ακριβώς η Κυβέρνηση και τα συμφέροντα επιτάσσουν. Κρίμα.
             Ο Δήμαρχος της πόλης κος Μπουραίμης αναφέρθηκε στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κλείσιμο του ΧΥΤΑ και την αποτροπή κάθε επιχειρούμενης νέας εγκατάστασης στη περιοχή μας, παρότι πρόσφατα ζητούσε με επιστολή του την άμεση έναρξη των έργων που προβλέπονται στο περιφερειακό σχεδιασμό, τον οποίο στήριξε και  στο παρελθόν αποδεχόμενος  την επέκταση του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων σε εδάφη του τότε Δήμου Φυλής.
           Ας ελπίσουμε η σημερινή στάση του Δημάρχου να είναι ειλικρινής και σταθερή και όχι καιροσκοπική.
          Σε κάθε περίπτωση πάντως αυτό που θα εγγυηθεί την αποτροπή των σχεδίων της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας είναι η ενωμένη και δυναμική ενεργοποίηση των δημοτών, των φορέων και των παρατάξεων της πόλης μας.
-ΚΑΜΙΑ ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
-ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ
Τηλέφωνα επικοινωνίας 2102471106, 6985674137, email dynamielpidas@gmail.com
Αιγαίου Πελάγους 46 & Ερμιόνης, Άνω Λιόσια (Δήμος Φυλής)
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δύναμη Ελπίδας
Η Πρόεδρος
Χρυσούλα Κουράση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.